Str. Mihail Sebastian, Nr. 130 | Sector 5
Av. Constantin Irina (+40) 768 75 1577
E-mail: office@avocatconstantin.ro
Start Chat

Avocat specializat succesiune

Despre succesiune

      Mostenirea, denumita si succesiune, reprezinta transmiterea patrimoniului persoanei decedate catre mostenitorii sai. Dreptul la mostenire il detine, o persoana care indeplineste urmatorele conditii: sa aiba capacitate succesorala (adica sa existe la momentul deschiderii succesiunii), sa nu fie nedemna de a mosteni si sa aiba vocatie la mostenire (sa nu fie inlaturata de la mostenire de un alt succesibil).

Felurile mostenirii:

 • Succesiune legala.
 • Succesiune testamentara.

      Succesiunea legala poate coexista cu cea testamentara. Exista un singur caz in care succesiunea testamentara exclude pe cea legala, si anume atunci cand s-a instituit un legatar universal si nu exista mostenitori rezervatari.

Procedura succesiune

  Succesiunea se deschide la data decesului celui care lasa mostenirea. In termen de un an, potrivit Noului Cod civil, mostenitorii cu vocatie la succesiune trebuie sa isi exercite dreptul de optiune succesorala, adica trebuie sa accepte sau sa renunte la succesiune.

        Acceptare succesiune - poate fi voluntara sau fortata. Acceptarea voluntara poate la randul ei sa fie expresa, in acest caz mostenitorul isi insuseste titlul de erede printr-un act autentic sau sub semnatura privata, sau tacita, cand eredele face un un act pe care nu ar putea sa il faca decat in calitatea lui de mostenitor. Acceptarea fortata presupune aceea fapta a mostenitorului de a ascunde un bun succesoral, fara stirea comostenitorilor pentru a si-l insusi.

        Renuntare succesiune - spre deosebire de acceptare, renuntarea nu poate fi tacita, aceasta este expresa si chiar solemna, intrucat renuntarea trebuie sa fie facuta in fata unui notar public sub forma unei declaratii de renuntare.

  Dezbatere succesiune

        Succesiunea se poate deschide atat pe cale notariala cat si pe cale judecatoreasca. La notariat se dezbat doar succesiunile asupra carora mostenitorii se inteleg si stabilesc partajarea bunurilor succesorale de comun acord. In cazul in care mostenitorii nu se inteleg asupra impartelii bunurilor sau isi contesta calitatea, notarul va constata acest aspect print-o incheiere, iar mostenirea se va solutiona pe cale judecatoreasca. In instanta, partile daca ajung la o intelegere pot incheia o tranzactie.

  Acte succesiune in instanta:

 • Incheiere de la notar privind verificarea evidentelor succesorale
 • Certificatul de deces al defunctului
 • Acte de identitate ale mostenitorilor
  1. Certificatul de casatorie al sotului supravietuitor (certificatul de deces.de mostenitor sau dupa caz sentinta judecatoreasca de divort);
  2. Certificatele de nastere, in cazul descendentilor si de casatorie al acestora, in cazul n care si-au schimbat numele;
 • Acte ce atesta averea defunctului (acte proprietate bunuri immobile, precum contract de vanzare cumparare), pentru stabilirea masei successorale

Taxa succesiune

 • Stabilirea calitati de mostenitor-50 lei/mostenitor
 • Stabilirea masei succesorale – 3%la valoarea masei succesorale
 • Cereri de raport- 3% la valoarea bunurilor a caror raportare se solicita
 •       Cereri de reductiune a liberalitatilor – 3%la valoarea rezervei care urmeaza a fi reintregita prin reductiunea liberalitatilor
 • Cereri de partaj – 3% la valoarea masei partajabile

In cazul in care va confruntati cu o succesiune, nu ezitati sa ne contactati. Va putem oferi consultanta juridica si va stam la dispozitie pentru indeplinirea tuturor demersurilor necesare acestei proceduri.

Pentru programari sunati la (+40) 768 75 1577 / (+40) 314 38 1347
E-mail: office@avocatconstantin.ro

© 2013 Avocat Constantin Irina Ioana | Concept & Development Media Studio Art Design | Toate drepturile rezervate.

avocat avocatura cabinet avocat cabinet avocatura avocatura Romania avocati civil penal muncii familiei comercial divort evacuare mostenire partaj uzucapiune contestatii contracte insolventa pensie de intretinere contract individual de munca avocati avocat Constantin Irina Ioana avocatura avocati avocat asistenta consultanta reprezentare juridica consultatii juridice instanta proces tribunal avocat divort plangere contestatii retrocedari legea legi penal drept comercial drept civil revendicari mosteniri partaj uzucapiune raspundere civila reprezentare in litigii dreptul familiei divort incredintare minor pensii de intretinere dreptul muncii litigii actiuni contestatii jurist juridic daune drepturile omului Cabinet Avocat Constantin Irina Ioana din Bucuresti ofera consultanta si asistenta juridica de specialitate in drept civil dreptul familiei dreptul muncii drept comercial drept penal.