Str. Mihail Sebastian, Nr. 130 | Sector 5
Av. Constantin Irina (+40) 768 75 1577
E-mail: office@avocatconstantin.ro
Start Chat

Avocat - Partaj voluntar (amiabil)

      Partajul voluntar, este un act de imparteala voluntara intre persoanele care doresc sa puna capat starii de indiviziune, a coproprietatii sau proprietatii comune in devalmasie a sotilor.

1. Partajul voluntar succesoral

Pentru realizarea partajului voluntar succesoral este necesar:

  •       Ca toti coindivizari (mostenitorii) sa fie prezenti si sa aiba capacitate delina de exercitiu.
  • ! In cazul mostenitorilor minori, este necesara incuviintarea autoritatii tutelare si trebuie sa fie reprezentati de ocrotitotul legal.

  •       Toti coindivizarii (mostenitorii) trebuie sa fie de acord cu modul de impartire a bunurilor si cu conventia de partaj stabilita intre ei.
  •       ! Conventia de partaj poate fi intocmita numai dupa deschiderea succesiunii. Orice intelegere anterioara deschiderii succesiunii este considerate nula.

          Imparteala se poate face in natura, prin atribuirea bunurilor unor mostenitori, cu acordarea unei sulte(sume de bani) catre ceilalti mostenitorii, care nu au primit bunuri. Imparteala se poate face si prin vanzarea bunurilor si impartirea pretului intre mostenitori.

2. Partajul voluntar intre soti

      Partajul voluntar intre soti se realizeaza prin acordul sotilor privind impartirea bunurilor comune. Acestia au libertatea sa imparta toate bunurile comune sau numai o parte a acestora, mentinandu-si regimul matrimonial.

      Partajul voluntar se poate realiza la notar sau in cadrul procesului de divort, prin incheierea unei tranzactii (recomandabil redactata de un avocat), din care sa rezulte intelegerea sotilor privind modul de impartire al bunurilor., pe care o veti

      Bunurile se impart in functie de cota de participare a sotilor la achizitionarea bunurilor ce fac obiectul partajului. Exista o prezumtie relativa in aceasta material si anume, se prezuma ca sotii au contribuit in mod egal la dobandirea bunului. Aceasta prezumtie este relativa si poate fi rasturnata prin orice mijloc de proba.

      Partajul se face de regula in natura, proportional cu cota de contributie a fiecarui sot. Daca acest lucru nu este posibil, sotul indreptatit poate solicita celuilalt sot o sulta(suma de bani) pentru bunurile care le-a dobandit.

      Dupa realizarea partajului, bunurile dobandite de catre soti sunt considerate bunuri proprii ale fiecarui sot.

      In cazul in care doriti sa rezolvati partajul de comun accord, va stam la dispozitie pentru a va oferi solutia cea mai buna pentru dumneavoastra. Recomandam solutionarea partajului de comun acord si oferim consultanta juridica si asistare in asemenea cauze.

      Pentru mai multe detalii privind partajul voluntar, ne puteti contacta.

Pentru programari sunati la (+40) 768 75 1577 / (+40) 314 38 1347
E-mail: office@avocatconstantin.ro

© 2013 Avocat Constantin Irina Ioana | Concept & Development Media Studio Art Design | Toate drepturile rezervate.

avocat avocatura cabinet avocat cabinet avocatura avocatura Romania avocati civil penal muncii familiei comercial divort evacuare mostenire partaj uzucapiune contestatii contracte insolventa pensie de intretinere contract individual de munca avocati avocat Constantin Irina Ioana avocatura avocati avocat asistenta consultanta reprezentare juridica consultatii juridice instanta proces tribunal avocat divort plangere contestatii retrocedari legea legi penal drept comercial drept civil revendicari mosteniri partaj uzucapiune raspundere civila reprezentare in litigii dreptul familiei divort incredintare minor pensii de intretinere dreptul muncii litigii actiuni contestatii jurist juridic daune drepturile omului Cabinet Avocat Constantin Irina Ioana din Bucuresti ofera consultanta si asistenta juridica de specialitate in drept civil dreptul familiei dreptul muncii drept comercial drept penal.