Str. Mihail Sebastian, Nr. 130 | Sector 5
Av. Constantin Irina (+40) 768 75 1577
E-mail: office@avocatconstantin.ro
Start Chat

Avocat - Partaj judiciar

      Partajul judiciar intervine in cazul in care partile nu se pot intelege asupra impartelii sau in cazurile cand acesta este obligatoriu.

Partajul judiciar este obligatoriu in urmatoarele situatii:

  •       Un coproprietar lipseste de la imparteala si nici nu este reprezentat de un mandatar cu procura speciala
  •       Cand un coproprietar este minor si autoritatea tutelara nu a autorizat actul de imparteala
  •       Cand cel putin unul dintre coproprietari nu este de acord cu imparteala prin conventia partilor

      De cele mai multe ori, insa partajul judiciar intervine ori de cate ori nu s-a putut efectua partajul voluntar.

      Procedura partajului judiciar este solutionata de catre instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze partajul.

Instanta de judecata va solutiona partajul prin luarea urmatoarelor masuri:

  • Va stabili bunurile supuse impartelii
  • Va stabili calitatea de coproprietar si cota parte ce le revine fiecarui coproprietar
  •       Va stabili posibilele datorii pe care coproprietarii le pot avea unii fata de altii sau fata de terte persoane

Instanta de judecata va solutiona partajul prin luarea urmatoarelor masuri:

  •       Partajarea bunurilor in natura, caz in care instanta va stabili loturile (bunurile) si va proceda la atribuirea lor. Cand loturile nu sunt egale in valoare, acestea se vor complini cu o suma de bani.
  •       Atribuirea bunurilor in proprietatea exclusiva a unui coproprietar (coindivizar), ceilalti coproprietari (coindivizari) urmand sa primeasca o sulta (suma de bani) reprezentand echivalentul banesc al cotelor la care au dreptul. Aceasta modalitate se aplica in cazul in care nu se poate efectua partajul in natura, fiind vorba de un bun indivizibil, care s-ar distruge prin formarea mai multor bunuri din el.
  •       Vanzarea bunurilor si impartirea banilor intre coproprietari. La aceasta modalitate se recurge cand partajul in natura nu este posibil si cand nici unul dintre coproprietari (coindivizari) nu doreste sa il preia in lotul sau. Vanzarea se va realiza prin buna invoiala, daca partile sunt de acord, sau prin licitatie publica, daca partile nu sunt de acord. Vanzarea prin buna invoiala trebuie sa fie realizata in termen de 6 luni de cand s-a dispus aceasta masura. Pretul primit va fi impartit intre parti, proportional cu cota fiecaruia.

      In cazul in care doriti sa initiati un proces de partaj, ne puteti contacta. Va stam la dispozitie atat cu consultanta juridica in materie, cat si cu asistarea si reprezentarea dumneavoastra in asemenea procese.

Pentru programari sunati la (+40) 768 75 1577 / (+40) 314 38 1347
E-mail: office@avocatconstantin.ro

© 2013 Avocat Constantin Irina Ioana | Concept & Development Media Studio Art Design | Toate drepturile rezervate.

avocat avocatura cabinet avocat cabinet avocatura avocatura Romania avocati civil penal muncii familiei comercial divort evacuare mostenire partaj uzucapiune contestatii contracte insolventa pensie de intretinere contract individual de munca avocati avocat Constantin Irina Ioana avocatura avocati avocat asistenta consultanta reprezentare juridica consultatii juridice instanta proces tribunal avocat divort plangere contestatii retrocedari legea legi penal drept comercial drept civil revendicari mosteniri partaj uzucapiune raspundere civila reprezentare in litigii dreptul familiei divort incredintare minor pensii de intretinere dreptul muncii litigii actiuni contestatii jurist juridic daune drepturile omului Cabinet Avocat Constantin Irina Ioana din Bucuresti ofera consultanta si asistenta juridica de specialitate in drept civil dreptul familiei dreptul muncii drept comercial drept penal.