Str. Mihail Sebastian, Nr. 130 | Sector 5
Av. Constantin Irina (+40) 768 75 1577
E-mail: office@avocatconstantin.ro
Start Chat

Avocat - Partaj succesoral

      Partajul succesoral este procedura prin care se pune capat starii de indiviziune in care se afla mostenitorii si in urma careia fiecare dintre ei dobandeste cota parte ce ii revine din masa succesorala.

      Mostenitorii, pot decide sa imparta doar o parte din bunurile aflate in masa succesorala, ramanand in stare de indiviziune asupra celorlalte bunuri.

      Partajul poate fi provizoriu sau definitiv.

      Prin partaj provizoriu, mostenitorii se pot intelege asupra impartelii folosintei bunurilor ce fac parte din masa succesorala. In caz de neintelegere, mostenitorii se pot adresa instantei de judecata pentru a pronunta un partaj provizoriu.

      Partajul provizoriu este posibil daca nici unul dintre mostenitori, nu cere iesirea din indiviziune (partajul cotelor de proprietate).

      Prin partajul definitiv, se pune capat, cu efect retroactiv, starii de indiviziune. Asadar, fiecare mostenitor va fi considerat proprietar din momentul nasterii comunitatii de bunuri.

Pot solicita partajul succesoral urmatoarele persoane:

  • Coindivizarii – mostenitorii legali sau testamentari ai defunctului
  • Succesorii in drepturi ai coindivizarilor – mostenitorii care vin la succesiune prin retransmitere (succesiuni successive). De exemplu: dupa decesul bunicului, la scurt timp decedeaza si tatal (fiul bunicului,) care nu a apucat sa vina la mostenirea bunicului. In aceasta situatie nepotul vine si la succesiunea tatalui si la cea a bunicului.
  • Creditorii mostenirii si creditorii personali ai coindivizarilor – pot cere partajul pe cale obliga.

Partajul poate fi solutionat de comun acord (partaj voluntar) sau pe cale judecatoreasca (partaj judiciar).

      In cazul in care va confruntati cu o succesiune, nu ezitati sa ne contactati. Va putem oferi consultanta juridica si va stam la dispozitie pentru indeplinirea tuturor demersurilor necesare acestei proceduri.

Pentru programari sunati la (+40) 768 75 1577 / (+40) 314 38 1347
E-mail: office@avocatconstantin.ro

© 2013 Avocat Constantin Irina Ioana | Concept & Development Media Studio Art Design | Toate drepturile rezervate.

avocat avocatura cabinet avocat cabinet avocatura avocatura Romania avocati civil penal muncii familiei comercial divort evacuare mostenire partaj uzucapiune contestatii contracte insolventa pensie de intretinere contract individual de munca avocati avocat Constantin Irina Ioana avocatura avocati avocat asistenta consultanta reprezentare juridica consultatii juridice instanta proces tribunal avocat divort plangere contestatii retrocedari legea legi penal drept comercial drept civil revendicari mosteniri partaj uzucapiune raspundere civila reprezentare in litigii dreptul familiei divort incredintare minor pensii de intretinere dreptul muncii litigii actiuni contestatii jurist juridic daune drepturile omului Cabinet Avocat Constantin Irina Ioana din Bucuresti ofera consultanta si asistenta juridica de specialitate in drept civil dreptul familiei dreptul muncii drept comercial drept penal.