Str. Mihail Sebastian, Nr. 130 | Sector 5
Av. Constantin Irina (+40) 768 75 1577
E-mail: office@avocatconstantin.ro
Start Chat

Mostenirea legala

Prin succesiunea legala sunt chemate la mostenire rudele defunctului, in ordinea si cotele stabilite de lege.

      Mostenitorul, pentru a putea mosteni masa succesorala, in afara conditiilor generale de a mosteni (capacitatea succesorala), trebuie sa mai indeplineasca urmatoarele conditii:

  •       1. Sa aiba vocatie concreta succesorala - adica sa nu fie inlaturat de o alta ruda cu rang preferential la mostenire;
  • 2. Sa nu fie nedemn;
  • 3. Sa nu fie dezmostenit. ! Mostenitorii rezervatari nu pot fi dezmosteniti.

      Detin calitatea de mostenitori rezervatari urmatoarele rude : copii defunctului si urmasii lor, sotul supravietuitor, parintii, fratii si surorile defunctului.

      Stabilirea in mod concret, a dreptului la mostenire, se realizeaza pe baza principiilor generale ale devolutiunii legale. Potrivit acestor principii, rudele vin la mostenire in ordinea claselor din care fac parte si in functie de proximitatea gradului de rudenie cu defunctul intre mostenitorii din aceeasi clasa.

Sunt patru clase de mostenitori:

  • CLASA I – din aceasta clasa fac parte copii defunctului si urmasii lor in linie dreapta pana la infinit;
  • CLASA a II- a – din aceasta clasa fac parte parintii, fratii si surorile defunctului;
  • CLASA a III-a – din aceasta clasa fac parte buncii si strabunicii defunctului;
  • CLASA a IV-a – din aceasta clasa fac parte unchii, matusile, verii primari, fratii si surorile bunicilor;

      Rudele care fac parte din clasa I de mostenitori au prioritate la mostenire si vor inlatura de la mostenire, rudele din clasa a II-a de mostenitori. In cazul in care, defunctul nu are rude din prima clasa, vor veni la mostenire rudele din clasa a-II-a. Acest principiu se aplica si pentru clasele III si IV, in cazul in care nu vin la mostenire rude din primele doua clase.

Mostenirea legala poate coexista cu cea testamentara.

      In cazul in care va confruntati cu o succesiune, nu ezitati sa ne contactati. Va putem oferi consultanta juridica si va stam la dispozitie pentru indeplinirea tuturor demersurilor necesare acestei proceduri.

Pentru programari sunati la (+40) 768 75 1577 / (+40) 314 38 1347
E-mail: office@avocatconstantin.ro

© 2013 Avocat Constantin Irina Ioana | Concept & Development Media Studio Art Design | Toate drepturile rezervate.

avocat avocatura cabinet avocat cabinet avocatura avocatura Romania avocati civil penal muncii familiei comercial divort evacuare mostenire partaj uzucapiune contestatii contracte insolventa pensie de intretinere contract individual de munca avocati avocat Constantin Irina Ioana avocatura avocati avocat asistenta consultanta reprezentare juridica consultatii juridice instanta proces tribunal avocat divort plangere contestatii retrocedari legea legi penal drept comercial drept civil revendicari mosteniri partaj uzucapiune raspundere civila reprezentare in litigii dreptul familiei divort incredintare minor pensii de intretinere dreptul muncii litigii actiuni contestatii jurist juridic daune drepturile omului Cabinet Avocat Constantin Irina Ioana din Bucuresti ofera consultanta si asistenta juridica de specialitate in drept civil dreptul familiei dreptul muncii drept comercial drept penal.