Str. Mihail Sebastian, Nr. 130 | Sector 5
Av. Constantin Irina (+40) 768 75 1577
E-mail: office@avocatconstantin.ro
Start Chat

Acceptare sau renuntare succesiune

      Mostenitorii, pentru a putea beneficia de bunurile ramase in masa succesorala, trebuie sa isi exercite dreptul de optiune succesorala. Acest drept le confera mostenitorilor initiativa de a-si manifesta vointa in legatura cu mostenirea ramasa. Ei pot sa accepte mostenirea sau sa renunte la mostenire.

      Conform Noului cod civil, termenul in care mostenitorii isi pot exercita dreptul de optiune succesorala este de un an de la data deschiderii succesiunii.

      O alta noutate, in procedura exercitarii dreptului de optiune succesorala, o constituie renuntarea legiuitorului la optiunea acceptarii sub beneficiu de inventar.

      Conform noii reglementari, mostenitoriul nu trebuie sa mai faca mentiunea ca accepta mostenirea sub beneficiu de inventar pentru a nu achita datoriile mostenirii cu bunurile proprii. Acceptarea se face numai pur si simplu si mostenitorul care accepta succesiunea raspunde pentru sarciniile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral.

Acceptarea mostenirii poate fi voluntara sau fortata.

Dovada capacitatii succesorale difera in functie de felul mostenirii

  •       Acceptarea voluntara , poate la randul ei sa fie expresa, in acest caz mostenitorul isi insuseste titlul de erede printr-un act autentic sau sub semnatura privata, sau tacita, cand eredele face un un act pe care nu ar putea sa il faca decat in calitatea lui de mostenitor.
  •       Acceptarea fortata presupune aceea fapta a mostenitorului de a ascunde un bun succesoral, fara stirea comostenitorilor, pentru a si-l insusi.

      Efectul acceptarii il constituie transmiterea definitiva a patrimoniului succesoral in patrimoniul mostenitorului.

      Spre deosebire de acceptare, renuntarea la mostenire, nu poate fi tacita, aceasta este expresa si chiar solemna, intrucat renuntarea trebuie sa fie facuta in fata unui notar public, sub forma unei declaratii de renuntare.

      Cel care renunta la mostenire, este considerat strain de mostenire si pierde dreptul la mostenire, inclusiv rezerva.

      In cazul in care va confruntati cu o succesiune, nu ezitati sa ne contactati. Va putem oferi consultanta juridica si va stam la dispozitie pentru indeplinirea tuturor demersurilor necesare acestei proceduri.

Pentru programari sunati la (+40) 768 75 1577 / (+40) 314 38 1347
E-mail: office@avocatconstantin.ro

© 2013 Avocat Constantin Irina Ioana | Concept & Development Media Studio Art Design | Toate drepturile rezervate.

avocat avocatura cabinet avocat cabinet avocatura avocatura Romania avocati civil penal muncii familiei comercial divort evacuare mostenire partaj uzucapiune contestatii contracte insolventa pensie de intretinere contract individual de munca avocati avocat Constantin Irina Ioana avocatura avocati avocat asistenta consultanta reprezentare juridica consultatii juridice instanta proces tribunal avocat divort plangere contestatii retrocedari legea legi penal drept comercial drept civil revendicari mosteniri partaj uzucapiune raspundere civila reprezentare in litigii dreptul familiei divort incredintare minor pensii de intretinere dreptul muncii litigii actiuni contestatii jurist juridic daune drepturile omului Cabinet Avocat Constantin Irina Ioana din Bucuresti ofera consultanta si asistenta juridica de specialitate in drept civil dreptul familiei dreptul muncii drept comercial drept penal.